Brits cardiomyopathie patientje wereldnieuws
Ze kwam al eens in het nieuws toen ze als baby een harttransplantatie onderging. En nu is de 16-jarige Hannah Clark wederom wereldnieuws. Want haar eigen hart, dat de artsen hadden laten zitten, werkt weer perfect. Dit zegt haar dokter, de befaamde Londense hartchirurg Sir Magdi Yacoub.
De eerste operatie in 1995, Hannah was toen twee, redde haar leven. Het donorhart was in staat om goed te functioneren. Tien jaar later, toen Hannah 12 was, kreeg ze serieuze gezondheidsproblemen als gevolg van de medicijnen. Het donorhart moest worden losgemaakt. Bij de operatie kwamen doktoren erachter dat het ‘originele’ hart zich had hersteld. Nu, drie jaar later, is Hannah weer helemaal gezond, aldus haar dokter Yacoub. Ook Hannah zelf doet haar verhaal, zoals hier. Yacoub was vanaf het begin betrokken bij de transplantatie van Hannah. Hij noemt haar herstel op de website van BBC ,,magisch”.
Kijk hier voor het artikel van de BBC. Ook zijn er beelden te zien van een kort gesprek met het meisje en haar arts.
(Bron: NRC Next)
Nieuws
Verband vet rondom het hart en hartspierziekte
Patiënten met de erfelijke hartspierziekte PLN krijgen sneller levensgevaarlijke hartritmestoornissen als zij meer vet rondom hun hart hebben. Veel vet lijkt de kans op deze hartritmestoornissen, die een hartstilstand kunnen veroorzaken, zelfs te verdubbelen.

Tekort eiwit leidt tot hartfalen kinderleeftijd
Uit eerder onderzoek naar erfelijke hartspierziekten blijkt dat er een tekort is aan energie in de hartspiercellen. Dit energietekort kan ontstaan doordat er minder energie wordt aangemaakt of meer energie wordt verbruikt. Onderzoek binnen het Double Dose consortium wijst op een nieuwe oorzaak....