Drie kinderhartcentra sluiten
Minister Klink gaat drie centra sluiten waar kinderen worden geopereerd aan hun hart. Hij volgt daarmee het advies van een staatscommissie. Volgens de commissie moet een centrum zeker 350 operaties per jaar uitvoeren om aan de minimale kwaliteitseisen te voldoen.
Die norm wordt niet gehaald als de huidige zes centra blijven bestaan. Binnen enkele jaren moeten
Nijmegen, Utrecht en Amsterdam sluiten. De instellingen in Leiden, Rotterdam en Groningen blijven bestaan. Volgens de commissie zijn dat de instellingen die de beste kwaliteit leveren.
In het verleden kwam het Nijmeegse centrum negatief in de publiciteit. Het sterftecijfer onder kinderen zou hoger zijn dan gemiddeld. Per honderd kinderen zouden er twee tot zes patiënten meer sterven dan bij andere centra, zo meldde Zembla eerder. In april fuseerde het centrum in Nijmegen met dat in Utrecht. Volgens de commissie is zelfs na de fusie de kwaliteit van de twee centra niet voldoende.
Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen de hoeveelheid operaties die een medisch specialist uitvoert en de kwaliteit van het resultaat. Hoe meer operaties hij of zij uitvoert, hoe minder fouten hij of zij maakt. Een centrum moet volgens de staatscommissie "minimaal 350 operaties per jaar uitvoeren om een minimum aan kwaliteit te bieden."
Het UMC Utrecht is het niet eens met het advies van de commissie. Het ziekenhuis vindt dat de evenwichtige spreiding van het aantal centra over Nederland nu wordt verstoord.
(bron: NOS)
Nieuws
Update onderzoek Double Dose
Het Double Dose consortium onderzoekt of het hart van kinderen met een erfelijke hartziekte meer energie verbruikt, en of veranderingen zijn in belangrijke leveranciers van energie in het hart, de mitochondriën om voldoende energie te maken.